lunes, 22 de febrero de 2010

Net. Fira del Sabó de Montgai, Lleida

"Net. Fira del Sabó de Montgai" pren com a eix temàtic el sabó, però no el sabó en tota la seva extensió, sino el sabó tradicional que des de mitjans del segle XIX es produeix a moltes cases del poble i d’altres de l’entorn. Propera edició: 25/04/2010
A Montgai però, la tradició sabonera és especialment rellevant ja que, segons el Costumari Català, a la meitat del segle XIX hi havia una fàbrica de sabó i, a més, es practicaven dos oficis ja perduts relacionats amb la indústria sabonera com són els morcaires i les barrellaires. Els primers compraven morques o, altrament dit, olis i greixos utilitzats per vendre-les a la fàbrica i convertir-les en sabó; mentre que els segons elaboraven lleixiu a partir de la cendra de la barrella.
Amb la Fira del Sabó es vol descobrir, recuperar la tradició dels oficis i gaudir dels artesans els quals ens exposaran productes relacionats i elaborats amb mètodes reconeguts per Artesania Catalunya del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya que, conjuntament amb l’Ajuntament de Montgai, organitza aquesta fira.








 


 


No hay comentarios:

Publicar un comentario